Şirince

ŞİRİNCE

Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine 8 km uzaklıkta bulunan tarihi mimarisini korumayı başarmış küçük turistik bir köydür.

Yeşillikler içinde doğayla iç içe bulunan bu köy özgün mimarisini korumuştur. Tarihi dokusu bozulmadan restore edilmiş konakları, taş sokakları ve temiz havasıyla insanları etkileyen bir yapıya sahiptir Şirince. Sıcak kanlı köy halkı ve onların ev sahipliğini üstlendiği küçük şirin pansiyonlarla ziyaretçiler için müthiş bir tatil seçeneği oluşturmaktadır.

Eski adı Kırkanca oluğu rivayet edilir ve bu adın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye itafen verildiği düşünülür. Bu isim Rum telafuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimlerde kullanılmıştır. Yıllar önce nüfusu 2 bin olmayan bir Rum köyü iken, mübadele sonrası Selanik’ten getirilen göçmenler buraya yerleştirilmiştir. O zamanlar Çirkince olarak adlandırılan bu köy, dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in talimatı ile Şirince olarak değiştirilmiştir.

Şirince köyünün eski kaynaklarda ‘ Dağ’ daki Efes’ veya ‘Eski Efes’ adı ile anılması, bu köyün köklü bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir. Küçük Menderes deltasında üreyen sivrisineklerden kaçan Efesliler, yaz aylarında Şirince’de yaşarlarmış.

Şirince köyü eski kaynaklarda ‘’Dağdaki Efes’’ ve ‘’Eski Efes’’ olarak adlandırılması bu köyün köklü bir tarihe sahip olduğunun bir göstergesidir. Eski zamanlarda, Efes’te yaşayan halk, yaz aylarında Küçük Menderes deltasında üreyen sivrisineklerden kaçarak Şirince’ye gelirlermiş. Kuşadasına 28 km, Efes’e 11 km ve Selçuğa 8 km uzaklıkta bulunan bu şirin köy, gerek konumu gerek eşsiz mimarisi ile günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmişir.

Şirince’de tarih boyunca bağcılık, zeytincilik gibi tarım faaliyetlerinde bulunulmuştur. Günümüzde de köyde ekolojik tarım yapılmaktadır. Daha sonraları meyve üretimine de yoğunluk verilmiştir ve günümüzde kendi adı ile bilinen meyveli Şirince şarapları Türkiye’de hatrı sayılır bir üne sahiptir.